Pracovné a súkromné cesty Milana Kňažka

Milan Kňažko je známy slovenský herec a politik, ktorý sa zaujíma aj o cestovanie. V tomto článku sa dozviete niečo o jeho cestovných zážitkoch, ktoré zdieľal v rôznych rozhovoroch a publikáciách.

Milan Kňažko
Milan Kňažko

Mladosť a štúdium

Milan Kňažko sa narodil v roku 1945 v Horných Plachtinciach, kde strávil svoje detstvo a mladosť. Už vtedy mal rád prírodu a túžil spoznávať svet. V rokoch 1968-1970 študoval na Medzinárodnej divadelnej akadémii v Nancy vo Francúzsku, kde sa oboznámil s francúzskou kultúrou a históriou. Vrátil sa do Československa, kde sa stal úspešným hercom a neskôr aj politikom.

Pracovné cesty

Počas svojej politickej kariéry cestoval do mnohých krajín, kde sa stretával s významnými osobnosťami a zastupoval záujmy Slovenska. Medzi jeho najpamätnejšie cesty patrí návšteva USA v roku 1990, kde sa zúčastnil na slávnostnom podpise dohody o zrušení železnej opony medzi Československom a Rakúskom. V tom istom roku sa tiež stretol s pápežom Jánom Pavlom II. vo Vatikáne. V roku 1992 bol svedkom podpisu Maastrichtskej zmluvy, ktorá založila Európsku úniu (jednalo sa o jeden z prvých krokov vďaka ktorému môžeme dnes absolvovať dovolenku v Európe takmer bez obmedzení). V roku 1993 sa zúčastnil na pohrebe izraelského premiéra Jicchaka Rabina, ktorý bol zavraždený teroristom. V roku 1998 navštívil Juhoafrickú republiku, kde sa stretol s Nelsonom Mandelom, ktorý mu odovzdal cenu za prínos k demokracii.

Dovolenky

Milan Kňažko však necestoval len z povinnosti, ale samozrejme aj pre radosť. Vo svojom voľnom čase rád navštevoval exotické destinácie, kde si užíval prírodné krásy a spoznával miestne zvyky a tradície. Medzi jeho obľúbené miesta patrí napríklad Bali, kde sa zoznámil s hinduistickou kultúrou a obdivoval tamojšie chrámy. Niektoré zdroje tvrdia, že absolvoval aj dovolenku v Thajsku, ale jedná sa o neoverené informácie.

Herec Európy

V júli 2021 získal Milan Kňažko prestížne ocenenie Herec Európy na rovnomennom festivale uskutočnenom v meste Resen v Severnom Macedónsku. Ocenenie mu udelili za celoživotné dielo a významný príspevok do rozvoja európskej kultúry. Milan Kňažko sa stal prvým umelcom z regiónu strednej Európy, ktorému bolo toto ocenenie udelené. Doteraz ho získali herci z 12 krajín, a to zo Srbska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Rumunska, Albánska, Talianska, Severného Macedónska, Francúzska, Veľkej Británie, Švédska, Chorvátska a Slovinska.

Milan Kňažko sa vyjadril, že je pre neho cťou získať ocenenie Herec Európy a zapísať sa aj takýmto spôsobom do galérie európskych osobností v oblasti herectva. Povedal tiež, že želá úspech organizátorom festivalu pri ďalších pokračovaniach tohto cenného podujatia a že verí, že v blízkej budúcnosti navštívi Severné Macedónsko.

Milan Kňažko je bezpochyby jedným z najvýznamnejších a najuznávanejších slovenských umelcov, ktorý svojím talentom, charizmou a odvahou obohatil nielen slovenskú, ale aj európsku kultúru. Jeho ocenenie Herec Európy je zaslúženou poctou za jeho dlhoročnú a rozmanitú kariéru, ktorá ešte stále pokračuje.

Milan Kňažko je teda človek, ktorý miluje cestovanie a objavovanie nových kultúr a ľudí. Jeho cesty sú plné zaujímavých príbehov a dobrodružstiev, ktoré obohacujú jeho život a tvorbu. Cestovanie je pre neho nielen zábavou, ale aj spôsobom, ako sa vzdelávať a rozvíjať svoje obzory. Ako sám povedal: „Cestovanie je pre mňa najväčšia škola života.“